Mjuka robotar ska göra jobbet

Nu jobbar Xtenso intensivt med RPA, Robot Process Automation, för att skapa kreativt utrymme hos sina kunder.

När repetitiva arbetsuppgifter tar fokus från innovation och problemlösning krävs åtgärder för att inte köra fast och tappa gnistan. Nu jobbar Xtenso intensivt med RPA, Robot Process Automation, för att skapa kreativt utrymme hos sina kunder.

– Det kreativa ska finnas kvar hos människan, säger Lars Rönnbäck, systemutvecklare hos Xtenso.

 Att sitta och printa in data i Excel eller liknande monotona datorsysslor har blivit vår tids arbete vid bandet, vilket ofta kan vara såväl tidskrävande som kreativt förödande i lägen när mänsklig kreativitet borde prioriteras. Så resonerar konsulterna på Xtenso i Göteborg, som nu är i full färd med att satsa på RPA för att hjälpa företag att döda tidstjuvar.

– RPA är en automatiseringsprocess av mjukvara. Syftet är att automatisera vissa datajobb, som till exempel att sitta och mata in data i Excel varje dag. Vi pratar framförallt om processer som inte kräver så mycket mänsklig input, säger Lars Rönnbäck på Xtenso.

Tillsammans med systemutvecklaren Jie Lin har Lars Rönnbäck arbetat sedan i vintras i ett projekt som försöker generera nya lösningar. Och för Xtensos del kan detta vara något som blir lite av ett fokus en tid framöver.

– Det är väldigt spännande med det här greppet och kan mycket väl komma att bli en ny spjutspets för oss, säger Malte Windle, projektledare och delägare i företaget.

Han betonar att det inte handlar om att robotar kommer att ersätta människor i företagen, utan att de helt enkelt ska frigöra tid för annan mer produktiv aktivitet.

– Människan kommer fortfarande att vara viktig, det här frigör ju tid för mer värdeskapande sysslor. En sån här mjukvarurobot kan dra ner timmar till sekunder, förklarar Malte Windle.

I början av sommaren anordnade Xtenso ett seminarium i Göteborg för att lyfta kunskapen kring RPA, ett event som gav snabb återkoppling vad det gäller intresse. Och redan till hösten planeras fler seminarier.

– Vi kommer att bjuda in företag för att visa på och diskutera möjligheter. RPA är något som passar i alla branscher. Det kompletterar befintliga IT-system och höjer kvaliteten, avslutar Malte Windle.

Läs om våra uppdrag mot Elnät

Flera av våra konsulter har arbetat länge inom energibranschen. Vi har erfarenhet från några av de största eldistributionsbolagen i Sverige.

“Visar vart utvecklingen är på väg”

De är ett av hundra svenska bolag som blev nominerade av Vattenfall att få en egen laddstolpe till nätverket inCharge. Nu laddar konsultföretaget i Göteborg för att hänga med och driva utvecklingen framåt.